H αρχιτεκτονική της ευτυχίας στην Κοπεγχάγη

Χρύσα Κακιώρη.

Ο Νορβηγός συγγραφέας Karl Ove Knausgard έγραψε πως τα κτήρια είναι οι σκέψεις της πόλης. Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε η Κοπεγχάγη είναι διανοούμενη, εκλεπτυσμένη, δυναμική και αισιόδοξη. Γεμάτη αυτοπεποίθηση, κομψότητα και κύρος.

Κύρος που της δίνουν τα υψηλού προφίλ κτήρια που ξεφυτρώνουν το ένα δίπλα στο άλλο, υπερτονίζοντας την παρουσία μια μητρόπολης της αρχιτεκτονικής και του design.

Με τη ζωή γύρω από το λιμάνι να αποτελεί προτεραιότητα, την τελευταία δεκαετία το κτηριακό περιβάλλον κατά μήκος του καναλιού έχει υποστεί αλλαγές και οι προηγούμενες λειτουργίες του έχουν αντικατασταθεί από νέες, διαμορφώνοντας έτσι, το νέο σκηνικό της πόλης.

Εκεί που κάποτε υπήρχαν αποθήκες και κέντρα κατασκευής ή συντήρησης πλοίων σήμερα βλέπει κανείς πολυχώρους, μουσεία και συγκροτήματα κατοικιών. Η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση συνεχούς ανάπτυξης και τον κατασκευαστικό οργασμό που επικρατεί υποδηλώνουν τα νεόδμητα κτήρια, οι γέφυρες, τα συνεργεία και οι γερανοί που βλέπεις κατά μήκος του καναλιού.

Η Κοπεγχάγη, από τη μία μοιάζει σαν να έχει βγει από τα παραμύθια του Άντερσεν, με τα πολύχρωμα σπίτια στο κέντρο που χτίστηκαν από ολλανδούς αρχιτέκτονες το 1671 και από την άλλη, είναι τόσο σύγχρονη, με υποδομή που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις μεγάλες κοσμοπολίτικες πόλεις του κόσμου. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να συμπεριλαμβάνεται στην ελιτ της αρχιτεκτονικής και του design.

Με κτήρια-σύμβολα να συνωστίζονται κατά μήκος του καναλιού και celebrity αρχιτέκτονες που αφήνουν την υπογραφή τους στην πόλη.

Από τον Αμερικανό Daniel Liebeskind που υπογράφει το Εβραϊκό Μουσείο, τον Norman Foster που σχεδίασε το Ζωολογικό κήπο της πόλης, την ιρακινής καταγωγής Zaha Hadid που σχεδίασε το παράρτημα του Μουσείου Τέχνης της Κοπεγχάγης, το Γάλλο Jean Nouvel που ανέλαβε το Μέγαρο Μουσικής της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης και τον Rem Coolhaas που σχεδίασε τον νέο πρωτοποριακό πολυχώρο στο πολυσύχναστο κανάλι.

Την ίδια στιγμή τα έργα των Δανών αρχιτεκτόνων με τις καθαρές γραμμές της αρχιτεκτονικής τους χαίρουν παγκόσμιας αναγνώρισης και αποτελούν σημεία συνάντησης για τους Δανούς αλλά και για τους επισκέπτες της πόλης.

Ο Henning Larsen -γνωστός για το σχεδιασμό του υπουργείου Εξωτερικών στο Riyadh της Σαουδικής Αραβίας- υπογράφει τη νέα Όπερα της Κοπεγχάγης. Το γραφείο των Hammer, Schmidt Lassen σχεδίασε το «Μαύρο διαμάντι», την προέκταση στο κτήριο του 19ου αι. της Βασιλικής Βιβλιοθήκης που μοιάζει να «γέρνει» προς το κανάλι με τους γρανιτένιους και γυάλινους όγκους του να αντανακλούν υπέροχα το νερό και το φως. Το «Playhouse», που στεγάζει τις περισσότερες θεατρικές παραστάσεις της πόλης αποτελεί μια αρχιτεκτονική, πολιτιστική αλλά και γευστική εμπειρία και φέρει την υπογραφή της δανέζικης Lundgaard Tranberg Arkitetfirma.

Ιστορίες του λιμανιού

Η περιήγηση συνεχίζεται, στην πρώην στρατιωτική ζώνη του Holmen, όπου εκπληκτικά συγκροτήματα κατοικιών με πρόσβαση στο κανάλι, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, βομβαρδίζουν το οπτικό σου πεδίο με περισσότερα αρχιτεκτονικά project όπου πρωταγωνιστεί το νερό, ο χάλυβας, η πέτρα και το γυαλί.

Στα νότια, παλιές αποθήκες σιτηρών μετατρέπονται σε επιβλητικά, πολύχρωμα, γρανιτένια και γυάλινα συγκροτήματα κατοικιών. Όπως το φουτουριστικό Metropolis με την κυκλική μορφή και το ανοιχτό μπλε χρώμα ή το Gemini Residence- παράδειγμα για το πως ένα παλιό εργοστάσιο σόγιας μπορεί να μετατραπεί σε πολυτελείς κατοικίες με «πράσινο» χαρακτήρα. Η γέφυρα που το συνδέει με την απέναντι όχθη του καναλιού επιτρέπει την πρόσβαση μόνο σε πεζούς και ποδηλάτες!

Στην ίδια λογική και το παλιό εργαστάσιο συντήρησης μηχανών πλοίων Torpedohallen που μετατράπηκε σε συγκρότημα κατοικιών. Διατηρεί το διάδρομο που έμπαιναν τα πλοία ως «ζεν» υδάτινο δρόμο ανάμεσα στα δύο μπλοκ των διαμερισμάτων που είναι και το σήμα κατατεθέν του.

Κι αυτά είναι μόνο λίγα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα για τον τρόπο που η Κοπεγχάγη αγκαλιάζει τη ζωή γύρω από το κανάλι. Άλλωστε ένα σπίτι με θέα στο ποτάμι είναι αυτό που θέλουν εδώ οι εύποροι κάτοικοι της πόλης και όχι άδικα.

Design shopping

Η ζωή στην Κοπεγχάγη είναι εκλεπτυσμένη, εύκολη, ντελικάτη και αισθητικά άψογη.

Μια βόλτα στους δρόμους αρκεί για να συνειδητοποιήσεις πως εδώ η τέχνη και το design δεν αποτελούν μουσειακό είδος, αλλά ζωντανό κομμάτι της καθημερινότητας. Αν και περισσότερο απ΄ την τέχνη, οι Δανοί φαίνεται πως κατέχουν την τέχνη της ζωής. Δεν θεωρούνται τυχαία από τους πιο χαρούμενους ανθρώπους της Ευρώπης. Άλλωστε αυτά τα δύο πάνε μαζί.

Σε μια εύπορη, αταξική κοινωνία όπως αυτή της Δανίας, που οι πολίτες της απολαμβάνουν ένα υψηλό βιωτικό επίπεδο και νιώθουν σιγουριά και ασφάλεια για το μέλλον, πολιτιστικές έννοιες όπως design, τέχνη, μόδα και αρχιτεκτονική είναι προσιτές σε όλους.

Στο κέντρο της πόλης και στον πεζόδρομο Stroget, που ξεκινάει από την πλατεία του κόκκινου Δημαρχείου με το άγαλμα του Άντερσεν και καταλήγει στην πλατεία Kongens Nytorv,φιλοξενούνται όλα τα γνωστά labels του εγχώριου design.

Oνόματα όπως Georg Jensen, Bodum, Bang Olufsen, Illums Holmegaard, Nilfisk (στη λίστα των πελατών του τελευταίου συμπεριλαμβάνεται ακόμη και η NASA), GUBI, το γραφείο που υπογράφει μεταξύ άλλων τα έπιπλα του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης και ανέλαβε το interior design των γραφείων που θα ανεγερθούν στο παλιό World Trade Center.

Πηγή: http://www.theinsider.gr